Срещи с ХОРА

Среща с Враджа

Познавам Враджа от 4-5 години, от срещите ни, когато ни гостуваше на летния ни йога-лагер „Дивите петли” в подножието на Мальовица в Рила планина. Вечерите минаваха приятно с него, когато в нашата зала, на светлината на свещите, той ни свиреше на китара, пеехме мантри и ни говореше за своите духовни прозрения. Срещнахме се и тази година, този път 2 пъти- един път на йога лагера и втори път „на негова територия” на обяд в къщата му в Сливен и вечерта на хижа „Карандила”. Винаги съм искала да разбера малко повече за него, за развитието му по духовния му път. Това са и причините за това интервю, за което съм му благодарна, че той откликна.

Враджа

1.Кой е Враджа? Моля те да се представиш накратко.

Роден съм в Сливен. Живях 10 години в ЮАР, където следвах класическа музика и работих като доброволец много години с хора от гетата и със студенти в университетите на Кейптаун.2001г. приех духовно посвещение от негова святост Бхакти Тиртха Свами. 2003 г. получих жреческо посвещение от същия духовен учител. От 2008г. за около десет години пътувах по цял свят и споделях духовните си реализации и музиката си с хората. Преди две години се завърнах в България, за да помагам на хората тук.

2. От кога датира интереса ти към източните философии?

Още от детска възраст имах влечение към Изтока и по-точно Индия.

3. Може ли да ни разкажеш къде и как се срещна с твоя духовен учител?

Срещнах го през 1998 г в Кейптаун,  но тогава пропуснах лекциите му. През 1999г., чувайки първата му лекция, разбрах, че това е моя духовен учител. От него извираше енергията на истината и състраданието. Още тогава разбрах , че той е идвал в България през „комунизма“ (70-те години) да разпространява учението,  но милицията го подгонила. Преди да напусне този свят, той ме помоли да помагам на България.

4.  Пътувал си много по света. Кои са едни от най- запомнящите, интересни и значими за теб пътувания?

Пътувах на всички континенти, като изключим Южна Америка и Антарктида. Навсякъде бях посрещнат с обич и уважение от хората там. Вечно съм им благодарен за подкрепата и за възможността да им служа. Магичните моменти и случки са твърде много, че да ги упомена.  Всъщност магичното бе нормалното, а обикновеното почти не се случваше. Последния път, когато бях в Индия посетих училището в Делхи с името “ Шри Георги Стойков Раковски“. Усещането беше мегалитно. Раковски е национален герой на Индия. Посрещнаха ме радушно и си говорихме с директорката дълго. Разходиха ме из училището и се запознах с деца. На двора има паметник на Раковски. Всеки българин, посещаващ Индия трябва да посети училището и да ги окуражи.

5. Ти правиш задълбочено проучване върху жизнения път и идейната философия на твоя виден съгражданин Георги Сава Раковски. Кои са най-важните акценти от него?

Раковски е от с. Раково на 30км от Сливен. После е живял в Котел преди да замине да учи в Цариград. По-късно е живял три години в Марсилия и се е образовал във връзка с древната и укрита история на България. Раковски пише , че оригиналното българско вероизповедание е Ведическото и че трябва да се пренасочим и се разделим с юдео- елинските влияния. Раковски е бил лингвист ( говорил е 8 езика), преводач, историк, етнограф, писател,  публицист, учител, баща на българското революционно движение и държавник. Той е играел ролята на държавен глава на България и пътувайки из Европа е търсил помощ за освобождението на България. Като абсолютен хуманист , той е бил готов да се застъпи за всяка една поробена нация, включително тези  в Африка и Индия. Книгата на Г. Мукерджи “ Раковски великия син на България и великия приятел на Индия“ , трябва да се прочете от всеки българин , както и книгите на Раковски “ Хайдути“ , “ Българска старина “ и поемата “ Горски пътник“. Ако Българите обърнат внимание и чуят гласа и наставленията на Раковски в този ни труден момент, ние ще спасим България.

6. През миналия месец /октомври 2020г./ с мои приятели от йога клуб „Амрита” от Пловдив ти гостувахме за обяд в къщата в Сливен, която ти си превърнал духовен център „Гауранга йога институт”. Моля те да ни разкажеш как се зароди идеята за създаването на този център, през какви препятствия премина до неговата реализация, какви мероприятия се провеждат сега в него.

Къщата купих през 2017г. „ случайно“. Търсех къща от доста време, но нищо не ми харесваше. В края на юни същата година щях да пътувам за ЮАР, но един духовен учител ми писа, че иска да се срещнем в България. Смених си датата на билета за 3 дни по- късно и точно на първия ден от промяната ми се обадиха от една агенция, че имат нещо, което са сигурни, че ще ми хареса. Още като видях къщата за секунди реших, че това е точно, което търся. Къщата е строена 1892 г. и е във възрожденски стил. Спасихме я от разпадане. Вътре открихме под боята, че целите стени са рисувани. Спасихме ги с художничка стенописка и сме радостни, че успяхме. В къщата имаме йога зала сега и правим по пет практики на седмица в момента. Имаме и седмични лекции на различни теми – духовност, история, здраве. Гостували са ни за концерти и “ Трио Калина “ , “ Кеминджиджи“, “ Blato Zlato“, “ Vox Orphicus“. Журналистът историк Иван Тренев също често ни гостува. Имахме и изложба на енергийни рисунки, рисувани с пръсти на чародейката Нели Маринова.

7. Какви са твоите планове за в бъдеще? Върху какви проекти си се фокусирал?

В момента къщата се казва “ Гауранга йога институт „, но идеята е като довършим реставрацията на къщата, да я наречем „Културен център Раковски“, защото под тази егида ще има много различни културно- духовни аспекти. В двора планираме да има и скулптора бюст на Раковски. Вече сме към края, но който иска да помогне ще приемем помощта, за да завършим догодина и да отворим центъра официално. Планът ми е да направим веге-кафе, изложбена зала, театрална сцена, за да може да създадем истинско духовно огнище. След като това е завършен проект искам да намеря земя в някое село наблизо тук и да направим училище за деца лидери. Там сред природата, децата ще могат да учат освен основни учебни предмети, така и духовни предмети и практики, етика, хармония с природата и животните, осъзнатост и да развиват личните си таланти. След това искам да разпространим този модел навсякъде из България. Освен тези цели имам и много други лични цели като издаване на Българо – санскритски речник, нов музикален албум на български с авторски песни, също пиша и работя върху проект с авторска симфонична музика.

Сега е моментът, когато трябва да сме заедно и по-будни от всякога, за да оцелее България, но е важно да пробудим духовно себе си и света за една златна епоха на чиста божествена любов.

Ние от йога-клуб „Амрита“ на гости на Враджа в „Гуаранга йога институт“.

Благодаря ви за интервюто. Желая ви успех и здраве.  Бъдете благословена.

Ваш, Враджа

За връзка с Враджа и „Гуаранга йога център”-00359988713539.

гр. Сливен, ул. „Георги Икономов“ №11

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
error: Съдържанието е под авторски права
Close
Close

Беше засечен Adblock софтуер

Моля, позволете показването на рекламите за да подпомогнете развитието на този блог.