Европа

Модена-спокойствие в града на двигателите

Време беше да си тръгнем от Равена. Отправихме се към Модена / около 125км/. Пристигнахме в Модена около обяд.

Модена (Modena) е столица на провинцията Модена , регион Емилия – Романя. Градът се намира в южната част на долината на река По, Северна Италия и е населяван от около 185 000 души. Градът е известен със своята богата история и култура, с несравнимата си архитектура и с това, че е родно място на Лучано Павароти.

Историята на Модена започва през 183 г., когато е обявена за римска колония на име Мутина. По-късно териториите на днешния град стават важен стратегически пункт, тъй като оттук минава главния римски път Виа Емилия, който пресича източната и западната част на Римската империя. По време на кризата на империята, градът запада, а честите наводнения, особено това през 6 в., способстват за това по-голяма част от населението да се премести. Около век по-късно градът се възражда, за което свидетелстват изградените крепостни стени, направени през 9 в. През 1099 г. започва строежа на Катедралата в Модена, която е символ на града и основната му забележителност.

През 12 и 13 в. градът редува възход и падение, тъй като играе важна роля за почти всички политически събития през този период. През Средновековието, управлението на „Великата графиня” Матилда Каносса (Matilde la Gran Contessa, Matilde di Canossa) донася просперитет на града. Жителите на града олицетворяват малка снежнобяла статуя на ъгъла на двореца на Комуната с милостивия владетел. Фигурата на жена, която държи нар на гърдите си, се нарича Бонисима (Бонисима – „Добрият“ 1268г.). Продължителният просперитет на града е осигурен от династията d’Este, която е собственик на града от 13 век до 1860 година. След тази година  Модена влиза в пределите на Република Италия. Тук, освен легендарният оперен певец Лучано Павароти, който е погребан в Моденската катедрала е роден и Енци Ферари, основателят на едноименната марка автомобили. Както всеки италиански град и Модена има свой небесен покровител. Това е светеца  Св. Джеминианус (Saint Geminianus) който също е погребан в Катедралата на града.

Модена е спокоен, приветлив и излъчващ дружелюбност град. Известен е с няколко определения.

Днес Модена често е наричана „Червеният град„, тъй като по-старите постройки в центъра на града са изградени от червеникави тухли. Това се дължи на факта, че наоколо няма каменоломни и дълго време това е единственият достъпен материал.

Освен като „Червеният град“ Модена е известна и като „Градът на двигателите“, тъй като тук са разположени главните офиси на почти всички производители на спортни автомобили. Затова феновете на бързите автомобили могат само в рамките на час да видят различни модели на Ферари, Мазерати, Ламборгини и Пагани. Защо в Модена ли? Тук е роден  Енцо Ферари-основател на марката Ферари. Въпреки, че  е родното място на Ferrari,  парадоксално, но животът в Модена е всичко друго, но не и бърз.

Определят Модена и като Новата кулинарна столица на Италия. Той е дом на Osteria Francescana на Масимо Боттура (често се посочва като един от най-добрите ресторанти в света) и се слави с  ръчно изработените си тестени изделия. Модена е добре позната в кулинарните среди и с друг кулинарен шедьовър, създаден в Емилия-Романа: известния  балсамов оцет, който се произвежда още от римско време, при строги стандарти за качество, силно регулирани от правителството. Този продукт може да се съхранява до 50 години в дървени бъчви. 

Изисканият балсамов оцет притежава богат и силен сладко-кисел вкус и аромат. Макар и доста скъпа, несравнимата течна подправка подчертава вкуса на много чудесни рецепти: от сладки до пикантни.

Тази кулинарна традиция най-добре може да се види на пазара Меркато Албинели (Mercato Albinelli) в центъра на града, където посетителите могат да се скитат по дългите пътеки, преливащи от сортове череши във всеки нюанс на червеното, зелени орехи за ночино (напитка от орехи) и лилави патладжани.

Отправихме се пешком към историческия център на града и започнахме разходката си от Piazza Roma, един от основните площади на града.

Най-импозантната сграда на него е Palazzo Ducale.

Palazzo Ducale (Дворецът на дожите) в Модена е бил седалището на херцозите Д Есте между XVII и XIX век.  

Сградата, един от най-важните княжески дворци на XVII век, е построена от 1634 г. на мястото на древния замък Есте, който през Средновековието е бил на края на града. Първоначално строителството е  поверено на архитекта Гаспаре Вигарани , а по-късно на Бартоломео Аванзини, но изглежда, че проектът е бил под надзора на Джан Лоренцо Бернини.

Големият архитект е участвал в създаването на произведение, което все още разкрива унитарен стил, тържествен и елегантен барок .

Величествената мраморна фасада наскоро е била подложена на почистване и възстановяване. Централната врата води към елегантния двор на честта,  мястото на военните церемонии и до внушителното почетно стълбище. На  тавана в централната зала има стенопис от 18 век от Маркантонио Франческини с коронацията на Брадаманте, родоначалник на семейство. Доказателство за помпозността на малкия Моденски двор през XVIII век е Salotino d’oro, работният кабинет на херцог Франческо III, който през 1756 г. го е покрил и украсявал с панели, покрити с чисто злато. След  Обединението на Италия, в двореца се помещава престижната Военна академия в Модена. През 2015 г. на площада са добавени фонтани, които сякаш се движат по целия площад.

Пред  фасадата на Двореца, на Пиаца Рома е паметника на Циро Меноти, издигнат през 1879 г.  в памет на патриота, който (може би отначало е подкрепен от херцог Франческо IV, който след това го арестува и екзекутира) организира либерално въстание в Модена и в провинцията през 1831г . Статуята държи знамето и изглежда, че гледа към прозореца на Двореца, където същия херцог подписва смъртната му присъда.

Разгледахме площад Рома и импозантните сгради, които са разположени около него и се отправихме по Via Luigi Carlo Farini. Завихме надясно по   Via Emilia и след малко в ляво от нас се извиси внушителна кула. Бяхме стигнали на   Piazza della Torre . Той е част от главния площад на Модена, Piazza Grande. Тук се намират катедралната камбанария, Кулата Гарланидана  /Torre della Ghirlandina/, катедралата на града / Duomo di Modena /  и Палацо  Комунале  / Palazzo Comunale/.

Torre della Ghirlandina или просто Ghirlandina е камбанарията на катедралата Модена. Изправена на 86,12 метра, кулата е традиционният символ на Модена , вижда се от всички посоки извън града. Изграждането на катедралната камбанария на Гирландина  започва с изграждането на самия храм и има четириъгълна основа. Създадена през 1179 г. на пет етажа, първоначално наречена Torre di San Geminiano . Готическият осмоъгълен връх е добавен по-късно, за да направи камбанарията на Модена по-висока, отколкото в съседна Болоня. Горната част на кулата е украсена с две ghirlande (две мраморни парапети), откъдето идва и името й. Петте камбани са настроени в Cи-мажор и са създадени през периода на Ренесанса .

Кулата претърпя реставрация, започнала през декември 2007 г.  и продължи до септември 2011 г. По време на работата скелето е скрито зад художествен параван, рисуван от италианския скулптор Мимо Паладино . Този избор предизвика недоумение в града, предвид високата цена на операцията и самата идея за нея.

Кулата е ефектно осветена през нощта и гражданите я наричат ​​„сочещият пръст на Господа“. Днес Кулата към Катедралата е леко отклонена от остта си. Вътре в кулата има колекция от стенописи от епохата на Ренесанса, стълбище от 200 стъпала води до платформа за гледка от птичи поглед към града. Можете да се изкачите на кулата за гледка към града; имайте предвид, че има малки прозорци в телената мрежа, които можете да отворите, за да правите снимки.

Посетихме Катедралата на Модена, за която няма входна такса. Катедралата (Duomo di Modena) е основана в чест на св. Геминий от Модена (Geminianus; 396г.), покровител на града. Времето за строителство / 1099-1184г. / е разцвета на романския стил и появата на елементи от готиката. Тя е един от най-хубавите шедьоври на европейската романтика, като екстериорът и интериорът й са украсени с красива каменна резба.

Фасадата  е от розов мрамор и бял варовик и носи името „Бяло дуомо”. Сградата е украсена с дъгообразен пояс и релефи, базирани на библейски мотиви. Лъвовете отстрани на порталите носят на гърба си тежестта на цветни мраморни колони.

 Криптата има  покрив, който се поддържа от 30 тънки колони, изваяни от Гуидо Мацони след 1480 г.

В нея се намира и гробницата на херцозите Д Есте. Входът в катедралата е свободен: от 6:30 до 12:30 и от 15:30 до 19:00. Музеят на катедралата (Museo lapidario del Duomo) е затворен в понеделник.

Още няколко снимки от богатия интериор на катедралата на Модена.

Кметството,  Дворецът на Общинския съвет (Palazzo Comunale) е построено през  XVII-XVIII век. Строгите класически редове от прозорци на 2-ри и 3-ти етаж са разнообразени от покритата аркада на първия етаж, което придава на сградата елегантен вид. Днес там се помещават няколко основни музеи – археологически и етнографски музей, музей за средновековно и съвременно изкуство и др. В този дворец можете да видите и творби на Джан (Джовани) Лоренцо Бернини и Диего Веласкес.

Часовниковата кула е построена по-рано, през XV век.

Ето и две забавни истории, свързани с града:

Часовниковата кула към Кметството съдържа забавен експонат от историята на града – трофейна кофа (Secchia rapita). През 1325 г. жител на Модена случайно взел кофа от кладенеца на Болоня. Незначителният инцидент става повод за многобройни военни схватки на съперничещи градове, дребнавостта на които е осмивана от Алесандро Тасони в стихотворението си „Отвлечена кофа“ (La Seccbia Rapita).

Днес паметникът на поета  украсява  градския площад (площад Гранде), а злощастната кофа периодично се краде от студентите в Болоня и се връща на мястото й в музея на  Палацо Comunale срещу номинална такса.  Градският площад се намира на мястото на древния римски амфитеатър. Паметникът от онова време – Преда Рингадора – камъкът, на който говорителите говорили по времето на Древен Рим, остава да лежи на съвременния площад. На пиедестал с дължина 3 метра са обявявани присъди, извършвани са екзекуции.

 Длъжниците през Средновековието са били подлагани на унизителна процедура. Piazza Grande е част от културното наследство на ЮНЕСКО.

Излязохме отново на Via Emilia и след малко се озовахме пред Музейния дворец Palazzo dei Musei. Музеите на Модена не са разпръснати из града, а са в една и съща сграда – Palazzo dei Musei.

 Галерия Есте предлага запознаване с картините на италиански и испански художници: Мантена, Тициан Вецелио , Веласкес и Ел Греко. Етнографският музей (Museo Civico Archeologico Etnologico) съдържа интересна колекция от предмети на примитивните жители на Африка, Азия, Латинска Америка. Museo Lapidario Estense – колекция от скулптури от античността и Средновековието.

 Адрес: Viale Vittorio Veneto, 5. Работно време: 9: 00-12: 00 и 15: 00-18: 00; Понеделник е почивен ден.

Оставихме разглеждането на музея за “следващия път” и се отправихме към Парма /60км/.

htts://en.m.wikipedia.org/wiki/Torre_della_Ghirlandina

 Следва продължение…

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
error: Съдържанието е под авторски права
Close
Close

Беше засечен Adblock софтуер

Моля, позволете показването на рекламите за да подпомогнете развитието на този блог.